meta name="verify-v1" content="8/DF0Z+x4vdZXXPK4z5C/atGAAhWnr3OTTIAFbg/Xq0=" Lesifotós szubjektívje: 404-es hiba: Kátyúvonal

kedd, január 17, 2006

404-es hiba: Kátyúvonal

Beindult az országos "kátyúvonal". Az autós csak veszi a telefonját, tárcsázza a 80/404-404-es számot és be- vagy feljelenti a számára bosszantó kátyút. A hívás ingyenes, így már semmi sem tarthatja vissza az anyázó vezetőket. Az ígéret szerint a bejelentett kátyúkat rövid időn belül megszüntetik. Autópálya esetében például 4 óra alatt, ami azért jól hangzik.

Szeretem az újdonságokat, ezért felkerestem egyik kedvenc szombathelyi kátyúmat és ellenőriztem, nem tömték-e be időközben holmi bitang emberek. Szerencsére megvolt, egy méter hosszan, 80 centi szélesen és 25 centi mélységig terpeszkedett az úton. Már jól ismertem, mert kétszer is sikerült telibe kapnom. Másodszorra egy szembejövő kamion miatt.

A viszontlátás örömére tárcsáztam a kátyúvonalat. Kedves női hang fogadta a hívásomat. Semmi személyes adatot nem kért, csak a kátyú pontos helymeghatározását.

-Szom-bat-hely -tagolta városom nevét, miközben hallottam hogy begépeli a számítógépébe. -Rendben, Szombathely. Elárulná, az melyik megyében van?

Ez a kérdés kicsit szíven ütött, de azért megmondtam neki, majd elbúcsúztunk egymástól. Azóta eltelt 34 óra. A gödröm köszöni, megvan. Talán még nőtt is a bejelentés óta.

Közutas ismerősöm nem rejtette véka alá a véleményét. Szerinte a kátyúvonal egyszerű "parasztvakítás". A vasi aszfaltkeverő telepek nem működnek, mint ahogy az ország legtöbb más helyén sem. Az aszfaltot ugyanis a bitumen tartja össze, ehhez viszont meleg kell, így csak a lyukak felmelegítése után kezdődhetne a munka, ami figyelembe véve pl. a 86-os út több száz gödrét szinte megoldhatatlan feladat. A lényegi munkát ősszel, a már jelentkező úthibákon kellett volna elvégezni, ami közútkezelők átszervezése miatt többnyire elmaradt. Az érintett szakemberek az íróasztalukat fogták, el ne húzzák előlük. (Elhúzták.) A lyukakat néhány helyen hidegaszfalttal tömködik be, ami drágább az aszfaltnál és jobb esetben akár 1-1,5 hétig is segít valamit a helyzeten. A valamirevaló kátyúzás így majd tavaszra marad, de a kátyúvonal addig is ingyenesen hívható.

Az internetezők könnyen megjegyezhetik a számát, hiszen az ingyenes zöldszám után kétszer a mumusnak számító 404-et kell ütniük, ami köztudottan a nemlétező oldalakat, vagy hibás hivatkozásokat jelöli.

Nincsenek megjegyzések: