meta name="verify-v1" content="8/DF0Z+x4vdZXXPK4z5C/atGAAhWnr3OTTIAFbg/Xq0=" Lesifotós szubjektívje: 2006-01-15

kedd, január 17, 2006

Kihagyhatatlan akció

Divatosak az interneten az elszúrt reklámakciók képei. A Tesco rendszeresen szolgáltat csemegézni valót. Mentségükre legyen mondva, a több ezer árucikk között nagyobb az esély a bakira.

A szombathelyi Tesco több, mint másfélszeres áron kínálta akciós virslijét. Vajon reklamált volna a vevő, ha a nagy táblán látható áron számlázzák ki neki a finomságot?

Aki éjjel legény, nappal se legyen lány


Tábla Vasváron, a főútvonal mellett. Ha értelmezni akarom, akkor megállapíthatom, hogy a bolt 22-től 5 óráig non-stop zárva van. Esetleg éjjelre sem alakul át pl. szexshoppá, így non-stop ABC-ként üzemel. A kilencvenes évek közepén láttam Moszkvában non-stop bankot. A tábla szerint a nyitva tartása: 0-24 óráig. Alatta: 16-8 óráig technikai szünet.

Lelkiismeretes vendéglátás

A piaci versenyben azok a vendéglők maradnak életben, amelyek szolgáltatásaikkal leginkább elnyerik a vendégek bizalmát.

Amint azt a kép is igazolja, a szombathelyi Giovanni étterem különös felhívást intézett vendégeihez. Aki esetleg nem olvasta a bejárati ajtóra kifüggesztett papírt, az az asztalához leülve pótolhatta a hiányosságot és ha a célközönségbe tartozott, akkor máris ötezer forint maradt a bukszájában.

Milyen hosszú a súlyod?

(Mobilfotó) Konfekció táblázat az Auchan áruházláncban. Könnyen kikereshetjük rajta, hogy pl. egy 6 centiméter súlyú babának 60-as méretű ruhát kell vennünk. Logikus.

404-es hiba: Kátyúvonal

Beindult az országos "kátyúvonal". Az autós csak veszi a telefonját, tárcsázza a 80/404-404-es számot és be- vagy feljelenti a számára bosszantó kátyút. A hívás ingyenes, így már semmi sem tarthatja vissza az anyázó vezetőket. Az ígéret szerint a bejelentett kátyúkat rövid időn belül megszüntetik. Autópálya esetében például 4 óra alatt, ami azért jól hangzik.

Szeretem az újdonságokat, ezért felkerestem egyik kedvenc szombathelyi kátyúmat és ellenőriztem, nem tömték-e be időközben holmi bitang emberek. Szerencsére megvolt, egy méter hosszan, 80 centi szélesen és 25 centi mélységig terpeszkedett az úton. Már jól ismertem, mert kétszer is sikerült telibe kapnom. Másodszorra egy szembejövő kamion miatt.

A viszontlátás örömére tárcsáztam a kátyúvonalat. Kedves női hang fogadta a hívásomat. Semmi személyes adatot nem kért, csak a kátyú pontos helymeghatározását.

-Szom-bat-hely -tagolta városom nevét, miközben hallottam hogy begépeli a számítógépébe. -Rendben, Szombathely. Elárulná, az melyik megyében van?

Ez a kérdés kicsit szíven ütött, de azért megmondtam neki, majd elbúcsúztunk egymástól. Azóta eltelt 34 óra. A gödröm köszöni, megvan. Talán még nőtt is a bejelentés óta.

Közutas ismerősöm nem rejtette véka alá a véleményét. Szerinte a kátyúvonal egyszerű "parasztvakítás". A vasi aszfaltkeverő telepek nem működnek, mint ahogy az ország legtöbb más helyén sem. Az aszfaltot ugyanis a bitumen tartja össze, ehhez viszont meleg kell, így csak a lyukak felmelegítése után kezdődhetne a munka, ami figyelembe véve pl. a 86-os út több száz gödrét szinte megoldhatatlan feladat. A lényegi munkát ősszel, a már jelentkező úthibákon kellett volna elvégezni, ami közútkezelők átszervezése miatt többnyire elmaradt. Az érintett szakemberek az íróasztalukat fogták, el ne húzzák előlük. (Elhúzták.) A lyukakat néhány helyen hidegaszfalttal tömködik be, ami drágább az aszfaltnál és jobb esetben akár 1-1,5 hétig is segít valamit a helyzeten. A valamirevaló kátyúzás így majd tavaszra marad, de a kátyúvonal addig is ingyenesen hívható.

Az internetezők könnyen megjegyezhetik a számát, hiszen az ingyenes zöldszám után kétszer a mumusnak számító 404-et kell ütniük, ami köztudottan a nemlétező oldalakat, vagy hibás hivatkozásokat jelöli.

Rögzült hívás

Volt barátnőm cégénél a szolgáltató "lekapcsolta" a netet, számlatartozás miatt. Igaz, hogy a megkésett pénzt időközben elutalták és a következő havit is postázták, de a szabály az szabály, ha már késett, bűnhődjön. Amikor a bűnösök érdeklődtek, hogy mikor lesz újra netük, az ügyintéző közölte, hogy a befizetés igazolásának beérkezte után 24 órával. Mert ez a szabály, 24 órán belül kell visszakapcsolni, ami az ő értelmezésükben pont 24 órát jelent. Ezen változtatni nem lehet. Szerintük.

Vettem a telefont és tárcsáztam az ügyfélszolgálatot. Az automata tájékoztató után négy és fél percig hallgattam a reklámokból ismerős melódiát, majd egy fiatalember jelentkezett be udvariasan.

-Üdvözlöm, Tánczos Mihály vagyok. Tájékoztatom, hogy a beszélgetésünket rögzítem. Számlatartozással kapcsolatban érdeklődnék -mondtam a valóságnak megfelelően, mire hosszú, kínos csönd következett.
-Igen... tessék -jött a felelet. Előadtam a fentieket és érthetetlennek neveztem, mi tart a XXI. században egy egész napig egy egyszerű visszakapcsolásban. Meghallgattam a szabályzatot, az ügymenetet, azt hogy sorrendben teljesítik a kérelmeket és azt is, hogy az ügyintézőnek sajnos nincs rálátása, ki hol áll a sorban, ezért semmit nem tud tenni. A következő percekben kifejtettem, hogy nem azért fizet a cég 60 ezer forintot havonta erre az egy irodára, mert szex-, vagy autós képeket nézegetünk, hanem dolgozni szeretnénk. Elmondtam azt is, hogy ha alaposabban megnéznénk, lehet hogy találnánk jobb ajánlatot is a piacon a jelenleginél, főleg ha azt nézzük, hogy a cégünk tucatnyi irodáját egyszerre vinnénk át az új szolgáltatóhoz.

Az ügyintéző kis türelmet kért és két percig hallgattam a semmit.
-Köszönöm a türelmét, uram -tért vissza. -Megtaláltam az igazolásukat. Egy órán belül visszakapcsoljuk Önöket.

Megköszöntem és letettem. A net tényleg működött egy órán belül, mint ahogy azt józan paraszti ésszel elvárhatnánk. De vajon hányan veszik a fáradságot egy ehhez hasonló, negyed órás telefonra? Szerintem kevesen.